2011. március 17., csütörtök

Peyote - tervezés papíron és szoftverrel

Most, hogy már a technikát ismeritek, egy fontos lépés van hátra: meg kell tanulni a tervezést. Ez a technika komoly tervezést igényel, ritkán sikerülnek jól a spontán, fűzés közben kitalált ékszerek.

A minta tervezését kétféle módon is meg lehet tenni. Egyrészt ezen a linken találtok előre gyártott mintát, amit kinyomtattok, majd ceruzával, tollal beszínezgetitek a gyöngyöket, amiből kirajzolódik a minta.

Másrészt itt találtok egy tervező szoftvert, ami le kell tölteni, majd futtatni a programot. Kicsit butácska a szoftver, nem rak ki ikont sem az asztalra, sem a start menübe, sem a tálcára. Így minden egyes alkalommal ezt a letöltött file-t kell elindítani. Célszerű ezért egy shortcut-ot csinálni hozzá az asztalon. (Ezt nagyon könnyen lehet: bárhol az asztalon jobb egérgombbal kattintotok, kiválasztjátok a megnyíló listából az Új, azon belül a Prancsikon menüpontot, majd a Tallózás gombbal kiválasztjátok a gépen a letöltött file-t.)

A program maga remekül használható. Felül a tervezést segítő eszközök ikonjait látjátok, többek között lehet vele kört, négyszöget, háromszöget, rombuszt, vonalat rajzoltatni, ha kiválasztjátok jobb oldalt gyöngy színét, akkor egysével is lehet színezgetni a tervezőlapon a gyöngyöket - ugyanúgy, ahogy papíron is. Lehet törölni, cserélni gyöngyöt, és van egy remek funkció benne, bár nem teljesen tökéletes a működése. Ez a funkció a kép import. Ha erre rákattintotok, akkor a gépetekről kiválaszthattok egy képet, megadhatjátok, hány sor széles és hány sor magas legyen, majd ő legenerálja belőle a kész peyote mintát. Természetesen minél kontrasztosabb az eredeti kép, annál jobb lesz a végeredmény. Én egy saját magamról mintázott South Park stílusú képpel próbálkoztam. Itt látjátok, mire jutott vele a program.


Ez volt az eredeti kép


Ez lett belőle

A baloldali panelen felül ki tudjátok választani, hogy milyen fűzési technikát akartok használni. Innen egyelőre a Peyote-ot válasszátok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése