2011. március 5., szombat

Peyote technika - hogyan kell fűzni?

Nos, ezt az amúgy nagyon gyakorlatias részt a legnehezebb leírni egy blogbejegyzésben. Ahhoz, hogy értsétek a fúzés technikáját, először íme egy kép arról, hogyan kell kinéznie egy mintának.

Ezen láthatjátok, hogy a gyöngyök az egymást követő sorokban egymástól picit elcsúsztatva beékelődnek az előző sor gyöngyei közé.

És akkor kezdjük el a fűzést. Első körben fűzzünk fel és kössünk rá a cérnára egy nagyobb gyöngyöt úgy, hogy később le lehessen kötni róla. Annyit kell hagyni a végén a cérnából, hogy el lehssen fűzni a szálat, tehát kb. 15 centit. Az a rész, amire fűzni fogunk, legyen azért jó 1 m-es.

Ha a megállító gyöngy fent van, jöhet az első sor. Fűzzünk fel 10 db delica gyöngyöt a cérnára így:

Ha a 10 gyöngy megvan, akkor felveszünk egy újabbat, és a tűvel visszaöltünk a kilencedik gyöngybe így:

 Ha meghúzzuk a szálat, akkor a végén így fognak állni a gyöngyök. Ezzel elkezdjük kialakítani az eltolt sorokat.
Újabb gyöngyöt veszünk fel és újra a második szembe (vagyis az eredeti 10-ből a hetedikbe öltünk bele. Így folytatjuk a sor végéig, amikor kijövünk az utolsó (vagyis az eredeti tízből az első) gyöngyön.
 Ismét fordulás jön, de ez már egyszerűbb lesz, annyit kell csinálni, hogy felveszünk egy újabb gyöngyöt és a kiálló gyöngybe öltünk bele. Innentől kezdve már mindig a kiálló gyöngybe kell majd beleölteni, így fognak szépen egymásra épülni a sorok, ahogy az ábrán is látszik.
 Ijesztőnek tűnhet elsőre, de tényleg egyszerű technika. Pár sort készítsünk így el.

Ha elfogy a cérna, vágjunk egy újabb szálat és kössük az előzőhöz egy egyszerű csomóval, de figyeljünk arra, hogy a kilógó szálakat majd a végén el kell fűznünk, ezért érdemes legalább 15 centis darabokat meghagyni a végéből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése